Jászboldogháza Község Önkormányzata

Jászboldogháza Község Önkormányzata Galéria,turizmus,könyvtár,közigazgatás,közterület fenntartás,önkormányzati feladatok ellátása.

Céginformáció:
Régészeti leletekben fõként a Csíkos nevû határrésze gazdag, ahol réz-, bronz-, szarmata- és népvándorlás kori tárgyak kerültek elõ. Különösen jelentõs volt a 251 síros avar temetõ feltárása.

A település nevét egy Mátyás korabelei oklevélen 1458-ban említik elõször, Boldoghaza néven. Majd olvashatjuk Bódogház /1550/, Boldogh Zallas /1567/, Boldogháza /1699/, Jászboldogháza /1960/ névalakokban is. Minden valószínûség szerint eredetileg is jász település volt, erre utal a Boldogszállás elnevezés is. Nevében a "Boldog" elõtag az eddigi ismereteink szerint a "gazdag" személynévbõl keletkezett, a "-háza" utótag pedig a megtelepült életmódra utal. A hatvani szandzsák 1550-es összeírásakor 26 férfi lakost találtak a településen. 1567-ben pedig 14 gazda és 2 zsellércsalád lakta. Nem tudni pontosan mikor pusztult el a falu, de a késõbbi összeírásokban már nem szerepel. 1667-ben említik újra, mint Berényhez tartozó pusztát.

A redemptio idején (1745-ben) Boldogházáért a megváltási összeget Jászberény fizette ki 8000 rajnai forint értékben.

A XVIII. században gyakran lakatlan, s csak legelõként használják. 1852-ben már ugyan vannak rajta tanyák, de állandó lakossága még hiányzik. Csak az 1850-es években, a tagosítás befejezésekor szaporodott meg a lakosság a pusztán. A változás csak az 1870-es évek után volt tapasztalható. A Hatvan -Szolnok közötti vasútvonal megépülése (1873) kedvezõen hatott a település fejlõdésére. A lakosság számának növekedése egészen a XX. század közepéig tartott, s ez a folyamat indította el a települést a fejlõdés útján. Kialakult a tanyavilág öt központban (Csíkos, Tápió, Alsóboldogháza, Boldogháza, Sóshida), ahol iskolák, olvasókörök létesültek. Ezeken a területeken 500 családi házban kb. 3000 ember élt. Az itt lakók 1946-ban döntöttek arról, hogy Boldogháza önállóvá válását kérik, melyet július 1-jei dátummal dr. Bibó István engedélyezett.

Üzleti ajánlat:
Galéria,turizmus,könyvtár,közigazgatás,közterület fenntartás,önkormányzati feladatok ellátása
Szeretettel köszöntöm Önt Jászboldogháza hivatalos weboldalán. Mûködtetésével arra törekszünk, hogy a világ bármely pontjáról elérhetõvé tegyük településünket az érdeklõdõk számára, hiszen napjaink társadalmának legjelentõsebb információs eszköze az Internet. Ennek egyik oka, ahogy a közmondás is mondja: "Az idõ pénz". Itt Ön is gyorsan és kényelmesen figyelemmel kísérheti községünk eseményeit, és egy kattintással tájékozódhat mindennapjainkról. Örülök, hogy Ön is meglátogatta oldalunkat! Kérem, mondja el véleményét és javaslatait az aktuális témákhoz, hogy azokkal is gazdagítsa településünket!


Cégnév: Jászboldogháza Község Önkormányzata
Székhely: 5144 Jászboldogháza Rákóczi út 27.
Levelezési cím: 5144 Jászboldogháza Rákóczi út 27.
Telefon:
mobil: 57/460-011
Weboldal:

Minden jog fenntartva 2024©