Jászfényszaru Község Önkormányzata

Jászfényszaru Község Önkormányzata Galéria,turizmus,könyvtár,közigazgatás,közterület fenntartás,önkormányzati feladatok ellátása.

Céginformáció:
Homokos, fövenyes részein (Kozma part, Csonthalom, Sós-tó) az ásatások avar és honfoglalás kori leleteket hoztak a felszínre. A mai Jászfényszaru helyén valószínûsíthetõ Cosma falu (egy 1067-es oklevél említi így), amit 1499-bõl Szent Kozma Damján néven pontosíthatunk. E néven a mai Kozma dombon Árpád kori templom állt, amelynek alapjait 1996-ban Selmeczi László régész tárta fel.

A település története a jászok történelmének egy része, akiket IV. Béla telepített a tatárjárás után elnéptelenedett Zagyva folyó völgyébe. Kiváltságos helyzetük fejében katonáskodniuk kellett a királynak. A századok folyamán a történelem viharai Jászságot sem kímélték, különösen a török dúlásokat sínylette meg. A lakosság töredéke a Zagyva-Galga mocsaraiban húzódott meg, nagyobb része elköltözött. A török veszedelem elmúltával újabb sorscsapás következett: 1702-ben I. Lipót zálogba adja a Jász-Kunságot a Német Lovagrendnek. A jobbágysorba süllyedt jászfényszaruiak közül többen is Rákóczi táborába állnak, egykori kiváltságaikat azonban csak 1745-ben válthatják meg Mária Teréziától.

Üzleti ajánlat:
Galéria,turizmus,könyvtár,közigazgatás,közterület fenntartás,önkormányzati feladatok ellátása
Jászfényszaru a Jászság észak-nyugati szélén Pest és Heves megyével határosan, a Zagyva és a Galga torkolata fölött 2 kilométerrel a bal parton terül el. Megközelíthetõ az M3-as autópályán, Hatvannál letérve a 32-es úton. Jászfényszaru szomszédos települései a heves megyei Hatvan, Boldog és Csány, a pest megyei Zsámbok, Tóalmás, Szentlõrinckáta és Tura, valamint a szolnok megyei Pusztamonostor.

Cégnév: Jászfényszaru Község Önkormányzata
Székhely: 5126 Jászfényszaru, Szabadság tér 1.
Levelezési cím: 5126 Jászfényszaru, Szabadság tér 1.
Telefon:
mobil: 57/522-170
Weboldal:

Minden jog fenntartva 2024©