Jászkisér Város Önkormányzata

Jászkisér Város Önkormányzata Galéria,turizmus,könyvtár,közigazgatás,közterület fenntartás,önkormányzati feladatok ellátása.

Céginformáció:
Eredetileg nem jász település, korábban kunok lakták, csak késõbb csatolták a Jászsághoz. A Tisza folyó közelsége miatt határa hosszú évszázadokig nehezen járható vizenyõs, mocsaras terület volt.
A település környéke már a bronzkorban lakott volt. Jászkisér nevét Kysír alakban 1391-ben kelt oklevél említette. A község jó része ekkor a Madaras család birtokában van, s e családnak Kunmadarason és Kunhegyesen is van birtoka. Feltételezhetõ, hogy Kysirtõl Kunmadarasig egy összefüggõ láncolatot mondhatott e család magáénak. Ugyanekkor a Temesvári család birtokáról is tudunk, sõt a Temesvári 4 testvér birtokfelosztása említi elõször Kysír nevét 1391-ben.
1536-ban a török hadak elpusztították a közeli Jánoshidát, Alattyánt és Rassangházát. Ez utóbbi község lakói Kysirre menkültek, így e területre is Jászkisér lakossága tartott igényt. Kysír mocsaras vízjárta határa menedéket nyújtott és így átvészelte a XVI-XVII. Sz. fordulóján zajló 15 éves háborút, sõt lakói 1600-ban még jövevényekkel is szaporodtak, mert Eger eleste után sok református vallású Eger környéki lakos talált itt menedéket.. Jászkisér ebben az idõben valószínûleg a Nagykunsághoz tartotzott és elkülönült a Jászság egészétõl. Az elkülönülést fokozta, hogy a Tiszántúlról menekülõ református vallásúakat is befogadott. Az 1600-ban megalakult református egyháza mindvégig megõrizte jogait és Jászkisér a Jászság egyetlen református községe. 1626-tól ismerjük lelkészei névsorát és 1645-bõl való úrasztali tányérja is.
Jászkisér népe a Német Lovagrendnek való eladás miatt (1702) csatlakozott Rákóczihoz, mellette végig kitartott. Rákóczi 1710. március 25-tõl április 20-ig kíséretével együtt a községben tartózkodott, s több levelet is írt Jászkisérrõl. E szabadságharc után telepítik az elsõ katolikus családokat a reformátusok közé és 1773-ban építik fel a templomukat, míg a református templom 1650 körül épült, de tornyot csak 1771-ben kapott. A XVIII. században túlnépesedett lakossága közül a reformátusok Bácskába mennek és megalapítják Ómoravicát 1785-ben, akiknek leszármazottjai 1967-ben látogattak az õshazába.
1818-ban városi rangot nyert a település,s négy országos vásár tartására kapott jogot.
1848-ban a rebellis Jászkisér erején felül vett részt a szabadságharcban. 1867-be levelet írt Kossuthnak, hogy legyen képviselõje, amit Kossuth visszautasított.
A mocsaras Jászkisér az állattenyésztés és halászat mellett a dohánytermesztéssel is foglalkozott és 1873-ban több mint 300 család a Nyírségbe települ dohánytermesztõnek.
Az 1773-ban épült katolikus templomot 1905-ben lebontják és 1906-ban felépül Foltin János ajándékából a mai neoromán stílusban épült gyönyörû új templom.
Jászkisér 1879-ben megalakítja a 48-as olvasókört, ápolva a forradalmi hagyományokat: Ezt igazolják az 1905 és 1906-os sztrájkok is. 1918. november 14-én a képviselõtestület követeli, hogy hazánk köztársaság legyen. Forradalmisága erõsebb a Jászság átlagánál, ennek ellensúlyozását szolgálja, hogy a Nagyatádi földreform idején felosztott földek mennyisége itt a legnagyobb. 1948-ban alakult meg az elsõ termelõszövetkezet.
Megoldódott nagyközségünkben a közmûvelõdés helyzete is: új iskola, új mûvelõdési ház (Makovecz Imre tervei alapján) és új könyvtár szolgálja a mûvelõdési lehetõségeket.
A kiépített út, villany, gáz és telefonhálózat valamint a jelenleg épülõ csatornahálózat szolgálja a lakosság kényelmesebb életkörülményeit.
Jászkisérrõl származik a jászsági nõi suba, amit 12-15 báránybõrbõl készítettek, diófagomba-festékkel barnára pácoltak, keresztirhája vörös színû volt, és zöld selyemhímzéssel díszítették

Üzleti ajánlat:
Galéria,turizmus,könyvtár,közigazgatás,közterület fenntartás,önkormányzati feladatok ellátása
Szeretettel köszöntöm Önt magam és Jászkisér Nagyközség vezetése, valamint lakói nevében abból az alkalomból, hogy az Internet varázslatos világába ránk talált!
Önkormányzatunk honlapja azt a célt szolgálja, hogy betekintést nyerjen Jászkisér történelmérõl, fejlõdésérõl, az itt kiaknázható lehetõségekrõl. Ez által is szeretnénk a település gazdasági, kulturális és idegenforgalmi életét megismertetni és fellendíteni.
Hiteles, sokoldalú képet adunk Jászkisér múltjáról és jelenérõl. Igyekszünk megmutatni nevezetességeinket.
Tájékoztatást nyújtunk az önkormányzatról és mindenrõl, amirõl úgy gondoljuk, hogy érdekelheti az ide látogatót.
Õszintén remélem, hogy olyan információkkal tudunk szolgálni településünkrõl, amelyek révén valóban megismerhetõvé válik Jászkisér, és az itt élõ emberek.
Hívjuk és várjuk az ide érkezõket, akár gazdasági, vagy kulturális céllal, vagy egyszerûen kirándulni, kikapcsolódni érkeznek hozzánk.
Bár ipari parkkal nem rendelkezünk, de bérelhetõ és megvásárolható, hasznosításra váró ingatlanok vannak a településen.
Gazdasági adottságaink kedvezõek. Mezõgazdasági termelésre jó minõségû termõtalaj található határunkban. A mélyben termálvízkincs vár kiaknázásra, melynek 72 ºC-os vizét jelenleg az önkormányzati intézmények fûtésére használjuk.
Jelentõs kulturális, szabadidõs és sport rendezvények szervezésével tesszük változatossá az ide látogatók programját.
Jászkisér történelmi hagyományait ápoló, nyíltszívû, szorgalmas, becsületes, vendégszerelõ emberek élnek, kikkel kellemes kikapcsolódásra és elõnyös gazdasági kapcsolatokra lelhet.
Szeretném felébreszteni Önben az igényt, hogy személyesen is megkeressen bennünket, ezért kérem ismerkedjen meg településünkkel honlapunkon, majd látogasson el hozzánk!
Örömteli találkozás reményében tisztelettel köszöntöm Önt!

Cégnév: Jászkisér Város Önkormányzata
Székhely: 5137 Jászkisér, Fõ út 7.
Levelezési cím: 5137 Jászkisér, Fõ út 7.
Telefon:
mobil:
Weboldal:

Minden jog fenntartva 2024©