Kenderes Város Önkormányzata

Kenderes Város Önkormányzata Galéria,turizmus,könyvtár,közigazgatás,közterület fenntartás,önkormányzati feladatok ellátása.

Céginformáció:
Kenderes magában hordozza az alföldi települések jellegzetességét, hangulatát, amely megnyilvánul a határt beteríto búzamezok és kukoricatáblák, erdosávok, ligetek természeti környezetben és a 90-100 éves vagy ennél régebbi lakóházakban. Népi építészeti emlékként az Országos Muemlékvédelmi Hivatal is "jegyzi" a Nap és Hold motívumos Jókai út 7. szám alatti lakóházat, amelynek egyszerubb változata még a Jókai út 3. szám alatti épület is. Lakosság 5000 fo feletti, ebbol 900 fo Kenderes külterületi lakott helyén Bánhalma területén él. Nagyközségünk Jász- Nagykun- Szolnok megye középso részén, a Szolnok - Túri - sík északi peremén fekszik a nagykun települések szomszédságában. A 4-es számú /E-60-as/ foközlekedési út kelet-nyugati irányban kettészeli helységünket. Szomszédaink Kunhegyes, Karcag, Kisújszállás, Fegyvernek, Tiszabo és Tiszagyenda.

Történetünk visszanyúlik a réz- és bronzkorba, feltehetoen már akkor is lakott terület volt. Földünk csernozjom és réti talajok a földmuvelés korai kialakulásához kínáltak kedvezo feltételeket. Elso írásos emlék 1352-bol való, ekkor említik oklevélben a falut, amely a kunok birtokába került. A XV. században 1/3-1/ 3 részben a BOI, Kovári Pál ítélomesteré, és a budai Pálos Rend tulajdona lett. Ebben a században Kenderessy Balázs földbirtokos révén a huszitizmus egyik központjává lett. A XVII. század második felében a török-tatár hadak pusztításától sokat szenvedett falu késobb, a XVIII. század végétol a Magyari -Kossa, a XIX. század közepétol pedig a nagybányai Horthy család birtoka is lett.

1771-es úrbérrendezés idején a módos, kizárólag református jobbágyfaluból az 1848-as forradalom idejére Kenderes felerészben katolikus, nagyszámú zsellérség és szegényparasztság lakta településsé vált, mégis ekkor kezd kibontakozni az ipar és a kereskedelem. A két világháború között a szegény lakosság magas száma ellenére látványos fejlodést mutat, amelyet jórészt a falu szülöttjének, Horthy Miklósnak személyes támogatása eredményezett. Középületek, iskolák vízvezeték- és villanyhálózat létesült, korszeru egészségügyi és szociális ellátás alakult ki.

Mivel a legsúlyosabb társadalmi probléma a földkérdés nem oldódott meg, az 1945-ös földreform a Kommunista Párt mellé állította a szegényparasztságot, amely a nagybirtokok, köztük a Horthy-uradalom teljes felosztását jelentette. A formálódó új hatalomban a tsz szervezések és beszolgáltatások azonban kiábrándították a lakosságot. Így az 1956-os forradalom Kenderesen radikálisabb formában zajlott, mint általában a megye településein, amelyben szerepet játszott a Horthy korszak pozitív emlékképe is. Az 1960-as évektol ismét lendületes fejlodés jelei mutatkoztak a községben. A XX. század vége a lakosság-szám csökkenését hozta, de reményeink és igyekezetünk szerint - az EU csatlakozás folytán - a leheto legtöbb pozitív eredmény elérését tuzte ki a városvezetés, bízva lakói messzemeno támogatásában, segítségében.

Üzleti ajánlat:
Galéria,turizmus,könyvtár,közigazgatás,közterület fenntartás,önkormányzati feladatok ellátása
Sok szeretettel köszöntöm Önt Kenderes Város honlapján. A következõ oldalakon bemutatjuk településünk látnivalóit, nevezetességeit, hasznos információkat szeretnénk nyújtani mindazoknak, akik városunkba kívánnak látogatni. Kenderes 5300 lakosú, jellegzetes alföldi település, Jász-Nagykun-Szolnok megye középsõ részén fekszik. Lehetõségeit nagyban meghatározza a várost átszelõ 4. számú fõútvonal. Közigazgatásilag ide tartozik a 9 km-re fekvõ, 900 lakosú Bánhalma.

Ez a vidék a honfoglalástól kezdve lakott. Oklevelek alapján kimutatható, hogy ezt a területet Árpád vezér Aba nemzetsége foglalta el. A XIX. század második felében jutott Kenderesen örökséghez a város fejlõdését segítõ Horthy család. Horthy Miklós kormányzósága idején a családi birtok és a város is országos mintaként élt a köztudatban. Ebben az idõszakban alakult ki településünk arculata, ekkor épült a város középületeinek nagyobb része. Vendégeink a Horthy - túra keretében megtekinthetik: a kastélyt, a kriptát, a múzeumot, a református és katolikus templomot. Büszkék vagyunk múltunkra, hagyományainkra, így lesz jelenünk és jövõnk. Fogadja szeretettel bemutatkozásunkat, melybõl megismerheti településünket. Várjuk Önt, látogasson el hozzánk, zárjon szívükbe bennünket és térjen vissza minél elõbb!

Cégnév: Kenderes Város Önkormányzata
Székhely: 5331 Kenderes, Szent István út 56.
Levelezési cím: 5331 Kenderes, Szent István út 56.
Telefon:
mobil: 06 (59) 328 - 109
Weboldal:
Email:

Minden jog fenntartva 2024©