Kőtelek Község Önkormányzata

Kőtelek Község Önkormányzata Galéria,turizmus,könyvtár,közigazgatás,közterület fenntartás,önkormányzati feladatok ellátása.

Céginformáció:
A szántáskor kiforgatott edénytöredékek a vonaldíszes kultúra emlékei, melyek bizonyítják, hogy a község jelenlegi területe már az õskorban lakott volt. A település nevét a Keutelek alakban egy 1392-bõl származó oklevél említi elõször. A név eredete tisztázatlan. Téves az a feltételezés, hogy a Kõtelek névalak a kõi apátság nevébõl származik. Az 1400-as években a falu egyik fele a Kazy, másik fele a Kompolti család birtoka. Kõtelek lakói 1544-tõl a töröknek is adóztak. Az 1550. évi török összeírás szerint 10 adóköteles házban 27 dézsmára kötelezett család élt, akik évente 2465 akcsét fizettek. A lakosság a török hódoltság korát megfogyatkozva, de helyben vészelte át. A Rákóczi-szabadságharc emlékét egy helyi monda õrzi, mely szerint Rákóczi megpihent a falu határában lévõ nagy körtefa alatt. Az ellenség gyors támadása miatt azonban a kurucok a kincstár egy részét nem tudták magukkal vinni és azt a környéken elásták. Azóta sokan keresték a fejedelem kincseit, de hiába. A szájhagyomány szerint a község 1945 elõtt használt pecsétjében látható nagy fa a körtefát ábrázolja.

A XIX. század közepéig a Haller, Orczy, Sághy, majd a Baldácsy, Sztárai, Halasi, Almásy és Hellenbronth családok birtokolták a falut. Az 1848-49-es szabadságharcban sok kõtelki vett részt. A hagyomány szerint Kádár Mátyás, az akkori tanító Görgey seregében segédtisztként szolgált.

Az I. világháborúban jelentõs vérveszteséget szenvedett a falu férfi lakossága, mivel a bevonultak közül 104-en estek el, vagy nem tértek haza a hadifogságból. A II. világháború idején Horváth Bálint tanító, mint tartalékos hadnagy, egy vasútépítõ zászlóalj parancsnoka volt. 1944 októberében egységével együtt átállt a szovjet csapatok oldalára és az elsõ magyar vasútépítõ ezred, majd hadosztály kötelékében fejezte be a háborút. Kõtelket 1944. november 7-én foglalták el a szovjet csapatok. Az oroszok atrocitásainak több polgári személy áldozatul esett, sok férfit pedig a Szovjetunióba hurcoltak kényszermunkára, akik közül csak néhányan élték túl a fogságot. Az 1950-es évek elején nagyszámú Budapestrõl kitelepített, osztályidegennek minõsített család élt a településen.

Üzleti ajánlat:
Galéria,turizmus,könyvtár,közigazgatás,közterület fenntartás,önkormányzati feladatok ellátása
Engedje meg, hogy Kõtelek Polgármestereként tisztelettel köszöntsem honlapunkon. Kõtelek lakói szeretettel várják mindazokat, akik megunva a város zajos, rohanó életét, pihenni, kikapcsolódni egy nyugodt, csöndes, a természet értékeit óvó és tisztelõ helyre vágynak. Az Alföld végtelen rónája, a Tisza hol rohanó árja, vagy békés nyugalma mind - mind felüdülést nyújtanak a városi élet után. Mûvészeket, üzletembereket varázsolt már el eddig is a hely, ahol élünk.

Cégnév: Kőtelek Község Önkormányzata
Székhely: 5062 Kõtelek Szabadság út 1.
Levelezési cím: 5062 Kõtelek Szabadság út 1.
Telefon:
mobil: 06 56/496-060
Weboldal:
Email:

Minden jog fenntartva 2024©