Bajót Község Önkormányzata

Bajót Község Önkormányzata Galéria,turizmus,könyvtár,közigazgatás,közterület fenntartás,önkormányzati feladatok ellátása.

Céginformáció:
Bajót és környéke már õsidõk óta lakott helynek számít, az itt talált régészeti leletek is errõl tanúskodnak. A község határában az Öreg-kõ K-i hatalmas sziklafalában, a Jankovich- és Baits-barlangban õskori maradványokat, köztük az õsember solutréei és magdaléni kultúrájának számos ritka- és érdekes emlékét, – finoman kidolgozott kõ- és csonteszközöket – találtak.

A római korban itt egy település volt, helyén faragott kõtárgyak, pénzek kerültek elõ, s egy dombormûves sírkõ is, melyet a plébánia falába építettek be.

A környéken a honfoglaló magyarok is korán megtelepedtek, az itt feltárt honfoglalás korából származó sírlelet bizonysága szerint.

A település nevét az írásos források 1202-ben említik elõször. Elsõ birtokosa a spanyol származású Bajóti Simon ispán volt, õ védelmezte hõsiesen maroknyi íjászával Esztergomot 1242-ben a tatároktól. Kézai Simon krónikája szerint a község neve is spanyol eredetû.

Bajóton egy vár is állt egykor, alapfalainak maradványai a templom D-i oldalán sokáig láthatók is voltak, 1332 körül azonban minden bizonnyal elpusztult, birtokosainak háborúskodásai miatt, mert többé nincs említve.

A községet a törökök többször elpusztították, de mindannyiszor újranépesült.

1706-ban a labancok úgy feldúlták, hogy újra kellett telepíteni.

Határában az 1800-as években szénre bukkantak,és a területet bányamûvelés alá is vették.

A II. világháború alatt itt rejtõzködött Szántó Piroska festõ, férjével,Vas István költõvel.

Péliföldszentkereszt Bajót határában található. Régi búcsújáró helyén XIII. sz-i mûemlékké nyilvánított templom, Kálvária és egy volt rendhház található.

A közelben találhatók a Berény-vár -nevû, ismeretlen eredetû földvár maradványai is.

Az Öreg-kõ tetejének környéke természetvédelmi terület, itt fészkel a ritka kerecsensólyom és kövirigó

A környéken van a Büdöslyuk nevû barlang is.

Üzleti ajánlat:
Galéria,turizmus,könyvtár,közigazgatás,közterület fenntartás,önkormányzati feladatok ellátása
Nagy örömömre szolgál, hogy felkereste településünk honlapját. Remélem, hogy miután végignézte, nem fog csalódni az itt látottakban. Talán kedvet is kap, hogy személyes élményekkel gazdagodjon falunkban, melyre számos lehetõség kínálkozik.
Községünk rendkívül vonzó természeti adottságokkal rendelkezik. A kerékpáros és gyalogos turisztikai vendégforgalom számára kiváló lehetõségek a nagy kiterjedésû erdõk által biztosított kiránduló útvonalak (pl.: kék túra útvonal). További célpontok az Öregkõ, mely nem csak a hegymászóknak és a kirándulóknak nyújt maradandó élményt, illetve a Jankovich barlang, ahol komoly régészeti ásatásokra került sor. A VIII. században épült románkori templom, melynek története a település történetével szorosan összefügg. Meg kell említeni a falu közepén lévõ szépen kiépített természetes forrást is, kíváló vizével.
Településünkön található az országban egyedülálló Millenniumi Ház, ahol Magyarország egyetlen Millenniumi közgyûjteménye tekinthetõ meg, ezen kívül számos szolgáltatásnak is helyet ad. Ilyenek például az internetes hozzáférés, irodai szolgáltatások, kiállítások rendezése, tervezése, Mûvészeti Mûhely, képzõmûvészeti alkotások készítése értékesítése stb. Különleges idegenforgalmi terület Péliföldszentkereszt, búcsújáró és vallási zarándokhely barokk templomával és csodálatos környezete.

Cégnév: Bajót Község Önkormányzata
Székhely: 2533 Bajót, Kossuth Lajos u. 69
Levelezési cím: 2533 Bajót, Kossuth Lajos u. 69
Telefon:
mobil: +36-33-449-265
Weboldal:

Minden jog fenntartva 2024©