Bokod Község Önkormányzata

Bokod Község Önkormányzata Galéria,turizmus,könyvtár,közigazgatás,közterület fenntartás,önkormányzati feladatok ellátása.

Céginformáció:
Valamikor itt is római telep volt, a honfoglalás idején szlávok lakták a vidéket. 1146-ból származik elsõ írásos említése, késõbb Károly Róbert nyilván innen származó jegyzõjének, Bokodi Györgynek a nevében került elõ a község neve 1326-ban. Nagy Lajos királynak kedvelt vadászterülete volt a környék: közel állott ide szívesen látogatott Gerecér nevû vadászkastélya, a késõbbi Gerencsérvár. Ebben a várban szállt meg 1439-ben egy éjszakára az Albert király halála után megözvegyült Erzsébet királyné a csecsemõ V. Lászlóval. A kíséretében volt Kottaner Ilona a Visegrádról ellopott koronával. Innen indultak tovább a székesfehérvári koronázásra. Egyházközségünk történetében megbízható nyomok 1624-ig vezethetõk vissza. A reformáció hatására a lakosság többségét kitevõ evangélikusok alkottak már ekkor gyülekezetet Bokodon. Az ezt követõ félévszázadot meghaladó viszonylagos nyugalom után a falu elpusztult, több évre pusztává lett a török háborúk következtében. A veszély elmúltával visszaszállingozó régi lakossággal újratelepülõk is jöttek Hont és Nyitra megyébõl tótok és kisebb részben németek is, akik idõvel elmagyarosodtak. Az 1689. június 3-án datálódott "faluszálló levél" amit Széchényi György esztergomi érsek adott ki, védelmet adott a lakosságnak létfeltételeinek megteremtéséhez, vallásgyakorlásához is. A lakosság pótlására további telepítések történtek; 1718-ban németek Moson megyébõl és Bajorország-Vorallbergbõl, 1751-ben Pozsony megyébõl tótok települtek a faluba. Vallásukat tekintve vélhetõen többségében evangélikusok voltak, bár az 1718-tól Eszterházy birtokba került faluban nehezebbé vált a protestánsok vallásgyakorlása. Eszterházy József 1746-ban átmenetileg az evangélikus templomot is elfoglalta. Gyülekezeti hitélet nem szakadt meg. A lelkész és a tanító folyamatosan jelenlévõ szolgálattevõ az egyházközségben. Balogh Ádám püspöktõl 1758-ban három nyelven értõ lelkészt kértek a bokodiak.

Üzleti ajánlat:
Galéria,turizmus,könyvtár,közigazgatás,közterület fenntartás,önkormányzati feladatok ellátása
Bokodtól csaknem 8 km-re az erdõben megbújva található a régi bencés apátság romja, Vértesszentkereszt. Régi útileírások szerint Bokodhoz tartozik, azonban az Oroszlányi Szénbányákhoz tartozó üzemi úton könnyebben megközelíthetõ Oroszlány felõl.

Cégnév: Bokod Község Önkormányzata
Székhely: 2855 Bokod, Hõsök tere 6.
Levelezési cím: 2855 Bokod, Hõsök tere 6.
Telefon:
mobil: 06 (34) 490-151
Weboldal:
Email:

Minden jog fenntartva 2024©