Kecskéd Község Önkormányzata

Kecskéd Község Önkormányzata Galéria,turizmus,könyvtár,közigazgatás,közterület fenntartás,önkormányzati feladatok ellátása.

Céginformáció:
Kecskéd és környéke a kõkorszak óta tartó folyamatos lakottságáról az itt feltárt régészeti leletek sokasága tanúskodik: kõkorszaki, kora- és késõbronzkor-i,római-kor-i leletek kerültek itt elõ a földbõl.

Itt, s a szomszédos Környén keresztül húzódott egy ókor-i római erõdvonal, s valahol Kecskéd és Környe közelében állt Quirinium római erõd (vár).

A település nevére középkori adat nem maradt, illetve Dad és Ondód (Pusztavám) között említik a korabeli adatok Csetke (Csetkéd)települést, melynek nevét az 1238-as oklevelek Chetke néven írták.

Csetke (Csetkéd) A Csák nemzetség alapította Vérteskeresztúr-i (Vértesszentkereszt) monostor birtoka volt.

1326-ban a Csák nemzetségbeli István fiai Péter és István cserébe átadták Károly Róbert királynak. E Csetke települést Dad és Ondód között sorolták fel. Ma Dad mellett Kecskéd falut találjuk, így lehet, hogy nevét népetimológiai torzulás hozta létre Csetkéd-bõl.

A települést a királyi pásztorok lakóhelyeként említik, a gesztesi vár tartozékaként tartják számon.

1379-ben Zsigmond király birtoka a terület.

A török idõkben a környezõ településekhez hasonlóan hosszú idõkre lakatlanná vált.

A községet és a környezõ településeket az Esterházy család vásárolta meg. Kecskédet gr. Esterházy József telepítette be német telepesekkel.

A korabeli (1700-as évek) feljegyzések a környék több mint tízezer kiváló gyümölcsfájáról és híres juhtenyészetérõl írnak.

Üzleti ajánlat:
Galéria,turizmus,könyvtár,közigazgatás,közterület fenntartás,önkormányzati feladatok ellátása
1990-ben Kecskéden helyezték forgalomba – az országban másodikként – a BHG által fejlesztett, ER256 típusjelû, tároltprogram-vezérlésû telefonközpontot. A központ teljes kapacitása 400 elõfizetõ volt.

1764-ben épült fel a település ól elnevezett római katolikus temploma a környék híres építészének, Fellner Jakabnak tervei szerint, tornyában három harang található.

A községben Német nemzetiségi múzeum is található.


Cégnév: Kecskéd Község Önkormányzata
Székhely: 2852 Kecskéd, Vasút út 105.
Levelezési cím: 2852 Kecskéd, Vasút út 105.
Telefon:
mobil: (34) 478-244
Weboldal:

Minden jog fenntartva 2024©