Tatabánya Megyei Jogú Város Önkormányzata

Tatabánya Megyei Jogú Város Önkormányzata Galéria,turizmus,könyvtár,közigazgatás,közterület fenntartás,önkormányzati feladatok ellátása,helyi hírek,helyi média,hlyi újság.

Céginformáció:
Tatabánya területe már az õsidõk óta lakott. Számos lelet bizonyítja, hogy területén a kõkorszak óta folyamatosan élnek emberek. Az ide érkezõ elsõ magyar honfoglalók már számos, különbözõ etnikumú törzset találtak a területen. Az egykori tatai erõdítéshez közeli Bánhidát már egy 1288-as dokumentum is megemlíti. Hamarosan Alsógalla és Felsõgalla települések is kialakultak Bánhida környékén. A közeli erõdítések jótékony hatására hamarosan benépesült a környék, megjelentek a kézmûvesek, fellendült a mezõgazdaság és a kereskedelem.

A középkor során számos természeti csapás érte a területet, majd a 16. században elfoglalták a területet a törökök. A reformáció hatására a helyi lakosok reformátusokká váltak, és felépítették saját templomaikat. A török hódítás után a terület az Esterházy család birtokába került, akik számos német és szlovák katolikust telepítettek be, minek következtében a lakosság római katolikus lett.

Az 1785-ös népszámlálás adatai szerint Alsógalla lakossága 580 fõ, Felsõgalláé pedig 842 fõ volt. Akkoriban fedezték fel a környezõ szénmezõket, ami rohamosan megváltoztatta a környék életét. 1891-ben megalakult a Magyar Általános Kõszénbánya Társulat, mely fejleszteni kezdte a helyi bányászatot és fémipart, minek hatására jelentõsen megváltozott az addig fõként mezõgazdaságból élõk élete. Ebben az idõszakban az ipar és a kereskedelem sokszínûbb lett, és jó néhány új társaság (cementgyár, téglagyár) jelent meg. A helyi lakosok élete felpezsdült, helyi újságok jelentek meg, szociális és kulturális szerveteket alapítottak.

Üzleti ajánlat:
Galéria,turizmus,könyvtár,közigazgatás,közterület fenntartás,önkormányzati feladatok ellátása,helyi hírek,helyi média,hlyi újság
A megye déli részén, a Gerecse és a Vértes közötti völgyben (Tatai-árok) fekszik, a fõvárostól 55 km-re. Helyzeténél fogva forgalmi csomópont, nem csak megyei, hanem regionális és országos szinten is. Az M1-es (E60, E75) Bécs – Budapest autópálya érinti, a Budapest–Hegyeshalom–Rajka-vasútvonal átszeli a várost. A környék minden településével és az ország nagyobb városaival autóbuszjáratok kötik össze.

Galéria,turizmus,könyvtár,közigazgatás,közterület fenntartás,önkormányzati feladatok ellátása,helyi hírek,helyi média,helyi újság

Cégnév: Tatabánya Megyei Jogú Város Önkormányzata
Székhely: 2800 Tatabánya, Fõ tér 6.
Levelezési cím: 2800 Tatabánya, Fõ tér 6.
Telefon:
mobil: (06-34) 515-700

Minden jog fenntartva 2024©